- θρέψη
- Η εισαγωγή στους έμβιους οργανισμούς των απαραίτητων ουσιών για τη συντήρησή τους.
(Βιολ.) Η θ. αποτελεί πρωταρχική ιδιότητα των ζωντανών οργανισμών. Η ζωντανή ύλη έχει τη δυνατότητα να προσλαμβάνει και να αποικοδομεί τα ξένα μόρια και έτσι να οικοδομεί το πλαστικό και ενεργητικό της υλικό δημιουργώντας αποθέματα. Το σύνολο των λειτουργιών που χαρακτηρίζουν τη συνθετική αυτή διαδικασία αποτελούν τον ονομαζόμενο αναβολισμό.
Με βάση το στοιχείο της αφομοιωτικής τους ικανότητας, τα διάφορα ζώα χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: στα αυτότροφα (ορισμένα φωτοσυνθετικά βακτήρια, τα φύκη και τα ανώτερα φυτά), που μπορούν να συνθέτουν τις ουσίες που τους χρειάζονται από απλά στοιχεία, όπως το ανόργανο άζωτο, ο άνθρακας, το υδρογόνο, το θείο και το διοξείδιο του άνθρακα, και στα ετερότροφα (πολλά βακτήρια, μύκητες και ζώα), που προσλαμβάνουν για τη θ. τους τις οργανικές ουσίες που έχουν συνθέσει οι αυτότροφοι οργανισμοί. Με την πέψη πραγματοποιείται η αποικοδόμηση των πολύπλοκων στοιχείων και, ύστερα από τη συμπλήρωση ενός νέου κύκλου κατεργασίας, γίνεται η σύνθεση της ζωντανής ύλης. Γενικά, στους οργανισμούς αυτούς η λειτουργία της αφομοίωσης συνίσταται κυρίως στον λεπτομερειακό ανασχηματισμό των μορίων και όχι στην ολοκληρωτική σύνθεση από στοιχειώδεις θρεπτικές ουσίες.
(Βοτ.) Η θ. των φυτών είναι το σύνολο των διεργασιών με τις οποίες το φυτό παράγει τις οργανικές ουσίες που είναι απαραίτητες για να διατηρηθεί στη ζωή και να αναπτυχθεί. Χάρη στη δραστική δύναμη του πρωτοπλάσματος, οι εισερχόμενες ουσίες υφίστανται σημαντικές τροποποιήσεις και έτσι σχηματίζονται τα νέα στοιχεία ή γίνεται η αντικατάσταση των φθαρμένων. Οι κύριες ουσίες που εναποθηκεύονται στο φυτό είναι υδατάνθρακες, ως προϊόντα της φωτοσυνθετικής δραστηριότητας, και νερό, το οποίο αποτελεί απαραίτητο στοιχείο του πρωτοπλάσματος, επειδή διαποτίζει τις μεμβράνες, τους κόκκους του αμύλου και το σύνολο των συστατικών του κυττάρου. Η ποσότητα του νερού κυμαίνεται ανάλογα με τα είδη των φυτών, την ηλικία τους και τα διάφορα φυτικά μόρια. Όταν το φυτικό μόριο θερμανθεί σε θερμοκρασία 100-110°C, τότε απομένει, μετά την εξάτμιση του νερού, ένα στερεό υπόλειμμα οργανικών ουσιών και τέφρα, που περιέχει ανόργανες ουσίες (ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο και φώσφορο).
* * *ἡ (ΑΜ θρέψις) [τρέφω]1. το θρέψιμο, η συντήρηση, η διατροφή2. (για πληγές) επούλωση, κλείσιμονεοελλ.βιολ. το σύνολο τών λειτουργιών με τις οποίες τα έμβια όντα αφομοιώνουν τις χρήσιμες ουσίες για τη συντήρηση και την αύξηση τους.
Dictionary of Greek. 2013.